Miljø oversikt

fotturen

Gaustatoppen

Gaustatoppen 1883 m.o.h er lett tilgjengelig og har Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du se 1/6 del av Norge. Enkleste startpunkt går fra parkeringsplassen ved Stavsro ca. 1100 m.o.h. Turen tar ca. 2,5 time. På toppen finnes Gaustatoppn Turisthytte som er åpen i periode midten juni til og med høstferien. Servering av kaffe, vafler osv.

Merket turstier i Gausta området:
I dette området finnes det også flere andre flotte turstier, f.eks. Hulderhola er en 15 meter dyp hule på østsiden av Stavsro. Og Ørnepia en tur i lett og variert turterreng. Flott utsikt mot Gaustatoppen, Tuddal og Tinnsjøen! 

Kart og turforslag kan du få hos Rjukan Hytte og hos Turistkontor

Hardangervidda

En dagstur på Hardangervidda:

Taubanen Krossobanen løfter deg opp fra Rjukan til startpunktet på 886 m.o.h. for fotturer på Hardangervidda. På øvre stasjon, Gvepseborg, har du en fantastisk utsikt over Rjukan og på Gaustatoppen.

Solstien er  en godt tilrettelagt sti fra Gvepseborg til Kanonstillinga på Hardangervidda. 

Eller tar M/B Fjellvåken over Møsvatn til Mogen Turisthytte.

 

Dags fottur eller fler dagsturer:
Merket turstier, kart og turforslag kan du få hos Rjukan Hytte og hos Turistkontor.

DNT, har flere turisthytter over hele Hardangervidda. Rjukan er en god base for en dags fottur eller en fler dagstur. Det finnes flere  muligheter å komme inn på Hardangervidda, men en vi kan anbefale er med M/B Fjellvåken over Møsvatn til Mogen Turisthytte.

Sightseeing:

En dagstur med M/B Fjellvåken over Møsvatn er også mulig i periode 1 Juli til 27 August. Charter må forhandsbestille.

Sabotørstien:

En 8 km lang sti i variert skogs- og turterreng i nærhet av det bratte juvet ved Vemork Industriarbeidermuseet. Sabotørstien er en sti med mye historie. Du kan lese om dette på informasjonstavler som forteller om verdensberømte sabotasjer under 2. verdenskrig og sprenging av tungtvannsfabrikken. Du kan også delta på en guidet tur, som tar ca. 2 timer.

Besøk også Vemork Industriarbeidermuseet for en fantastisk multimedial  utstilling «Helter i Telemark»  og filmen «If Hitler had the bomb» en dokumentar om tungtvannssabotasjen.